Demisia spoluzakladateľa-predsedu: Michal Matúšov odchádza po 6 rokoch

Dňa 20.12.2018 podávam demisiu na funkciu predsedu Wikimedie Slovenská republika a zároveň odchádzam z celého predsedníctva. Robím tak po 6 rokoch v tejto funkcii a ďalšom necelom roku navyše v de jure zastávaní tejto funkcie bez jej de facto výkonu, kvôli žiadostiam zvyšku predsedníctva. Wikimedia SK je pre mňa ako moje dieťa, keďže som ju v 2011 spoluzaložil a bol jej „hlavným architektom“. Preto rozhodnutie odísť bolo veľmi ťažké. Verím, že vzdelanie patrí celému svetu a preto odchádzam do globálnej wikimedickej organizácie, Esperanto a Slobodné vedomosti, ktorú som tiež spoluzaložil len pár mesiacov po Wikimedii SK. Verím, že tam budem môcť efektívnejšie využiť svoj čas, energiu a schopnosti.

Keď som koncom roku 2011 našiel na Wikipédii diskusiu o zakladaní slovenského občianskeho združenia na podporu Wikipédie, ešte som ani len netušil čo všetko sa z toho vyvinie. V tom čase som už bol 4 roky registrovaný na Wikipédii, ale práve som sa vracal z niekoľkoročnej wiki-dovolenky. Mal som za sebou 3 roky dobrovoľníčenia v predsedníctve inej organizácie a čerstvé skúsenosti s organizovaným wikimedickým hnutím (práve som sa vrátil z „Esperantskej Wikimánie„). Takže som videl, že organizácia je dobrý spôsob ako vecami poriadne pohnúť. Ponúkol som teda ľuďom z prípravného výboru, že im trochu pomôžem so zakladaním a s prácou na začiatku, „Avšak nebudem môcť robiť veľa, lebo pravdepodobne preberiem vedenie inej organizácie“. Situácia sa nakoniec vyvinula tak, že na ustanovujúcom valnom zhromaždení si ma členovia zvolili za predsedu. Do prvého predsedníctva ešte boli zvolení Rudolf Šmehýl (podpredseda) a Peter Baláž (člen predsedníctva).

Zo začiatku sme sa vyvíjali pomerne pomaly – ešte sme nemali zvlášť jasnú predstavu, aká práca by bola vhodná pre rozvoj Wikipédie a slobodného vzdelávania. Našťastie, hlavne rakúski a českí kolegovia nám ukázali viacero možností a povzbudili nás, za čo im týmto ďakujem!

Prvý krát som mal možnosť reprezentovať organizáciu na Konferencii Wikimédii v 2013 v Miláne spolu s Petrom Orságom; autor: Niccolò Caranti, CC BY-SA 3.0 (zdroj)

Mojím cieľom od začiatku teda bolo naštartovať organizáciu tak, aby prekvitala aj bezo mňa a potom sa posunúť na menej exponovanú pozíciu. Postupne sa však čoraz jasnejšie ukazovalo, že organizácia si priam vyžaduje mňa na mieste predsedu. Tak som začiatkom roku 2017 stanovil jasný termín kedy odídem a dal som organizácii 1 rok na zmenu. Nakoniec som však ešte vyhovel prosbám zvyšku predsedníctva a ostal de jure vo funkcii predsedu z administratívnych dôvodov, aj keď samotná správa organizácie už plne ležala na pleciach zvyšných členov predsedníctva. Svojou plnou demisiou teraz vlastne len rozširujem svoj de facto odchod aj o de jure aspekt.

6 rokov vzdelávania

Od založenia organizácie to bolo dlhých 6 rokov, čo som bol predsedom. Ťažko celý ten čas popísať; a lepšie na to poslúžia výročné správy. Preto sa ani len neposnažím spraviť vyčerpávajúci prehľad ale len vyberiem zopár výrazných udalostí, ktoré sa priamo viažu s mojou osobou (a vo výročných správach je prehľad práce aj ostatných ľudí).

Jedným z posledných úspechov, významným z „politického“ hľadiska, je uznanie Nadáciou Wikimédia za oficiálnu Wikimedickú Skupinu používateľov. Vďaka tomu máme bránu do medzinárodného sveta Wikimédie otvorenú ešte viac ako doteraz a od roku 2020 budeme pozývaní aj na Summit Wikimedie. Uznanie je ešte dôležitejšie s vyhliadkami do budúcnosti – jeho význam v blízkej dobe pravdepodobne porastie.

Počas rokov našou najviditeľnejšou činnosťou boli rôzne súťaže

Ceny z fotografickej súťaže Wiki miluje pamiatky 2013 sme odovzdávali osobne v príjemnej atmosfére bratislavského ProgressBaru; autor: Peter Porubcan, CC BY-SA 3.0 (zdroj)

V rámci fotografickej súťaže Wiki miluje pamiatky, počas niekoľkých rokov obohatili naši súťažiaci Commons a Wikipédiu tisíckami nových fotiek slovenských kultúrnych pamiatok. Túto súťaž sme mohli organizovať vďaka pomoci rakúskych kolegov, s podporou Pamiatkového úradu a pod záštitou primátora Nitry Jozefa Dvonča. Inšpirovaní, pre zmenu, českými kolegami sme spojili sily s Nadáciou PARTNERS. Výsledkom boli 2 ročníky súťaže v písaní článkov Deň finančnej gramotnosti; dodnes môžete vidieť odkazy na rozšírené články na Wikipédii v Slovníku finančnej gramotnosti. Tiež sme sa v rámci medzinárodnej spolupráce zapojili do súťaže v písaní článkov WikiJar SVE (Strednej a Východnej Európy), kde som aj dohodol spoluprácu so Slovenskou esperantskou federáciou na tematickej podkategórii „Esperanto“.

Človek je tvor spoločenský, preto sme organizovali a zúčastňovali sa rôznych stretnutí

V 2013 sa v Modre stretli reprezentanti strednej a východnej Európy, autor: Peter Baláž, CC BY-SA 4.0, orezané (zdroj)

Medzinárodnú scénu sme už krátko po našom zrode prekvapili Wikimedickým stretnutím strednej a východnej Európy 2013; kde som bol hlavným wikimedickým organizátorom. Do organizovania tohto stretnutia by sme sa nemohli ani len pustiť bez úžasného organizačného talentu a schopností Petra Baláža z organizácie Edukácia@Internet, ktorý bol hlavným logistickým organizátorom. Záštitu nad podujatím prebral pán Ľuboš Blaha, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

So zameraním na Slovenskú verejnosť a komunitu som sa podujal byť hlavným organizátorom slovenskej WikiKonferencie 2015 a 2017. V oboch prípadoch nás pohostila konferenia OSSConf, ktorú organizovala naša spriaznená organizácia SOIT a Žilinská univerzita. Opäť, veľká vďaka! Škvrnou na WikiKonferencii je akurát rok 2016, kedy sme sa sľúbili, ale nakoniec konferencia nebola – ja som bol celý rok v Holandsku, spoluorganizoval som Svetový kongres esperanta a po tom všetkom som bol kvalitne vyhorený.

Hlavne zo začiatku sme pomerne často prednášali – pre rôzne školy, učiteľov, na spriaznených konferenciách a podobne. V 2016 si ma dokonca Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti pozval na Týždeň otvoreného vládnutia do Galérie dobrých príkladov praxe. Zjavne aj na úrovni vrchných inštitúcií vidno veľký potenciál wikimédie!

Špeciálne miesto má pre mňa upravovací maratón Opravme rakovinu z 2017. S myšlienkou ma oslovil Ondrej Podstupka, zástupca šéfredaktorky v denníku SME, ktorý tiež viedol tím novinárov a zorganizoval väčšinu celého podujatia. Aj vďaka nemu a skupine nadšencov z verejnosti teraz môžeme ľahko nájsť kvalitné, neutrálne, podložené a „nefakeové“ informácie o jednej z najzákernejších chorôb. Tento projekt teda priamo pomáha zlepšovať kvalitu života a vôbec by som sa neprekvapil, keby už teraz zachránil nejaké životy!

Nie len dúhy a motýle…

Organizačná práca nikdy nie je len lietaní vo výšinách a rovnako to bolo aj s Wikimediou SK. Začínali sme s tímom, kde väčšina ľudí bola ochotná pomôcť radou alebo krátkodobou prácou v nejakom orgáne. Mali sme pár vysoko schopných a odhodlaných ľudí, ale ako to už býva, tí si už prácu pre seba dávno vytvorili. Popravde, ja som bol na tom rovnako… A ľudí, ktorí by bolo ochotní zobrať veci do vlastných rúk a viesť organizáciu, bolo ako šafránu. Vždy sme fungovali na minimálnom tíme a nedostatok ľudí kompenzovali oddanejšou prácou pár jednotlivcov. Marketingu sme sa venovali len pri zvláštnych príležitostiach (napr. 200,000 článkov na slovenskej Wikipédii, kedy sme viedli mediálnu kampaň a spravili pár rozhovorov pre noviny) ale, opäť, tvorili ho „univerzálni aktivisti“.

Podarilo sa nám organizáciu vybudovať na slušnú úroveň, ale stále máme miesta na rast.

Sám by som to nedokázal

Ja ako predseda, Radka ako podpredsedníčka a Maťo ako člen predsedníctva – to boli posledné roky vo Wikimedii SK pred mojím odchodom, Autor: Pavel Hrdlička, CC BY-SA 4.0, orezané (zdroj)

Počas tých rokov na tvorbe organizácie a projektov pracovalo mnoho ľudí a organizácií. Opäť, ťažko ich všetkých vymenovať. Tým skôr, že (ako to výstižne popísal Galileo), ak sme sa dostali ďalej, je to preto, že stojíme na pleciach obrov.

Na úplnom začiatku stál Rudolf Šmehýl, ktorý bol motorom celého zakladania. V tom mal bohatú podporu nemeckej a rakúskej Wikimédie – tak finančnú ako aj praktickú. Bez Rudolfa by Wikimedia SK čakala na založenie ešte možno ďalších pár rokov!

Prví odvážlivci, ktorí boli ochotný premeniť víziu na skutočnosť a kandidovali do orgánov, sú (okrem mňa) Rudolf Šmehýl, Peter Baláž, Michal Páleník, Matej Grochal a Rakúšan Heinz Egger. Postupne sa ešte na rôznych miestach prestriedali Peter Orság, Radoslava Semanová a Patrik Kunec. Vďaka všetkým týmto ľuďom za to, kam sa Wikimedia SK dostala!

Špeciálny význam majú pre mňa moji mentori. Bez ich pomoci by mi trvalo oveľa dlhšie dostať sa na takú úroveň, kde som teraz. Vďaka nim som mohol na Wikimedii SK pracovať efektívnejšie a dotiahnuť ju ďalej. Medzi hlavných patria Jan Groh, Asaf Bartov, Michal Páleník a Zuzana Adamová. Ale najväčšia vďaka patrí Petrovi Balážovi! Poznáme sa už vyše desaťročia, spolupracovali sme na mnohých projektoch a podujatiach a v niekoľkých organizáciách, hlavne v esperantskom hnutí, a jeho hlboké myšlienky a komplexné odporúčania ma výrazne posunuli na viacerých frontoch. Spomedzi ľudí s ktorými sa osobne poznám (a s výnimkou rodiny) je to práve on, ktorému najviac vďačím za to čo teraz viem, čoho som schopný a kto vlastne som!

Budúcnosť je vo vašich rukách

Ako povedal Abraham Lincoln alebo Peter Drucker (rozsúdenie nechám radšej na historikov), najlepší spôsob ako predvídať budúcnosť je vytvoriť ju. Podobne aj budúcnosť Wikimedie SK bude závisieť hlavne na tých hrdinoch, ktorí ju budú naďalej podporovať priamo svojou prácou. Netrúfam si odhadnúť smer kam pôjde; ten bude zjavne závisieť hlavne na novom vodcovi, ak sa nový vodca nájde.

Už pred časom som odporúčal predsedníctvu zhodnotiť si situáciu – silné a slabé stránky, príležitosti, požiadavky… Určiť si kam sa dostať a potom tam naozaj ísť. Prípadne, ak na cestu k cieľu zatiaľ chýbajú prostriedky, ako medzikrok si tie prostriedky vytvoriť. Či bude tento prostý návod využitý, teraz závisí hlavne na predsedníctve a valných zhromaždeniach. Pamätaj, najvyššie rozhodovacie právo má práve valné zhromaždenie a to je tvorené z riadnych členov. A riadnym členom môžeš byť aj ty!

S Wikimédiou pokračujem

S kolegami z esperantskej wikimédie sme sa počas Wikimánie 2016 stretli aj s Katherine Maher, výkonnou riaditeľou Nadácie Wikimédia; práve do tejto skupiny sa práve presúvam; autor: Esperanto kaj Libera Scio, CC BY-SA 4.0 (zdroj)

Síce odchádzam z Wikimedie SK, v hnutí wikimédia však stále ostávam. Svoju energiu, čas a tvorivosť teraz budem viac investovať do Skupiny používateľov Esperanto a Slobodné vedomosti. Ako už názov napovedá, v tej organizácii pracujeme ohľadom medzinárodného jazyka esperanto – či už v esperante alebo o ňom. Keď totiž pozerám na budúci vývoj ľudstva, jasne vidím 2 paralelné línie – miestnu a globálnu. Na miestnej som doteraz pracoval pomocou Wikimedie SK, odteraz budem viac pracovať na medzinárodnej pomocou Esperanto a Slobodné vedomosti. Síce v krátkodobom horizonte pomáhame menej ľuďom, avšak ako sa esperanto stáva populárnejšie a obľúbnejšie, aj význam wikimedických projektov v tomto jazyku stúpa.

Tiež netvrdím, že z Wikimedie SK odchádzam natrvalo. Slovensko by výrazne profitovalo z lepších wikimedických projektov a všeobecnej vzdelanosti. Ak teda uznám, že môj čas a energiu môžem najlepšie využiť práve vo Wikimedii SK, rád sa vrátim! A samozrejme, rád sa stretnem na WikiKonferencii alebo v Krčme (či už na Wikipédii alebo v skutočnej 😉

Tak sa majte a vďaka za ryby!

PS: viacero mojich prednášok, rozhovorov a fotiek je v mojej kategórii na Wikimedia Commons; ďalšie údaje v mojej údajovej položke na Wikiúdajoch

(titulná fotka – autor: wpedzich, CC BY-SA 4.0, oreazaná (zdroj))