Wikipédia oslavuje 15 rokov slobodných vedomostí

Dnešný deň je 15. výročie založenia Wikipédie, encyklopédie, do ktorej môže prispievať každý. Tento týždeň redaktori a čitatelia z celého sveta oslavujú slobodné vedomosti a radosť, ktoré im Wikipédia dala počas svojich 15 rokov.

Wikipédia bola predstavená 15. januára 2001 s odvážnou vízou sveta kde každý jednotlivec môže slobodne zdieľať všetky vedomosti sveta. Tento ideál celosvetovej spolupráce na tvorbe encyklopédie – a zadarmo – vyzeral utopisticky. Odvtedy na Wikipédii vzniklo viac než 35 miliónov článkov v niekoľko stovák jazykov. Medzi čitateľov patria stovky miliónov ľudí po celom svete. Aj dnes je Wikipédia písaná dobrovoľne;  80 000 redaktorov prispieva každý mesiac, na slovenskej jazykovej verzii je to vyše 500 redaktorov. V čase pätnásťročného výročia 28% ľudí čo sú dnes nažive nikdy nepoznalo svet bez Wikipédie. Aj keď sa väčšina internetu stáva komerčným miestom, Wikipédia je dostupná pre každého, bez obmedzenia pôvodu či veku.

15. január nie je len výročím pre Wikipédiu, ale aj začiatkom hnutia. Wikipédia je len jedným z projektov tohto globálneho hnutia slobodných vedomostí, ktoré ponúka stále sa rozpínajúce zdroje. Ponúkame niekoľko príkladov:

Wikipédia bola založená v januári 2001 v angličtine, ale čoskoro boli pridané aj iné jazyky — do roka bola rozšírená na 18 jazykov, dnes ich je niekoľko stovák vrátane slovenčiny. Slovenská Wikipédia vznikla v septembri 2003 a v súčasnosti má viac než 208 000 článkov čím sa radí na 37. miesto.

Dobrovoľní redaktori obsah neustále vylepšujú. Každú hodinu vykonajú približne 15 000 zmien. Každý deň založia 7 000 článkov.

Wikipédia sa stala jedným z desiatich najpopulárnejších portálov sveta v roku 2007 a je jediný neziskový projekt v blízkosti vrcholu rebríčka.

Okrem samotnej Wikipédie, Wikimedia zastrešujú 11 ďalších projektov vrátane: Wikimedia Commons ako aj Wikislovník, Wikicitáty, Wikizdroje, a ďalšie.

Wiki miluje pamiatky, globálna fotografická súťaž, ktorá bola spustená v roku 2010. Jej cieľom je dokumentácia kultúrneho dedičstva. V roku 2011 bola vyhlásená za najväčšiu fotografickú súťaž na Zemi. Iným témam sa venujú sesterské súťaže ako: Wiki miluje Zem, Wiki miluje Afriku a Wiki miluje syry.

Dobrovoľnící z celého sveta vybudovali partnerstvá s galériami, knižnicami, múzeami a inými organizáciami, aby sprístupnili ich zbierky. Slovenská národná galéria pripravuje v spolupráci s Wikimediou Slovenská republika nahratie tisícou hodnotných slobodných diel.

Dnes neoslavujeme len Wikipédiu ale aj všetky projekty, partnerstvá, podujatia a radosť, ktorú sme za ostatných 15 rokov s Wikipédiou zažívali. Komunita redaktorov z wikimédie organizuje po celom svete stretnutia a konferencie aby spoločne oslavovali 15.narodeniny Wikipédie. Občianske združenie Wikimedia Slovenská republika sa stretne v sobotu 16.1. v Bratislavskom Progressbare na svojom výročnom zhromaždení kde si pripomenie aj narodeniny Wikipédie.

Ak sa chcete zapojiť, navštívte našu stránku, venovanú špeciálne 15. narodeninám Wikipédie – https://15.wikipedia.org . Tiež sa môžte vyjadriť na sociálnych sieťach s hashtagom #wikipedia15 , oštítkovaním @Wikipedia , @WikimediaSK a na facebooku aj priamo slovenskú Wikipédiu na @sk.wikipedia.

O Wikipédii: Wikipédia je najväčšia zbierka spoločne tvorených vedomostí na svete. Počas jej histórie ju spoločne upravili milióny ľudí: každý ju môže upravovať, aj vy! Wikipédia ponúka znalosti v stovkách jazykov, spolu vyše 35 miliónov článkov. Každý mesiac je zhliadnutá viac ako 15 miliárd krát a na jej obsahu spolupracuje približne 80,000 dobrovoľných redaktorov.

O Wikimedii Slovenská republika: Okrem Nadácie Wikimedia, ktorá spravuje a prevádzkuje Wikipédiu a jej sesterské projekty na globálnej úrovni, postupne v jednotlivých krajinách vznikli organizácie, ktoré rozvoju Wikipédie napomáhajú. Na Slovensku je ňou občianske združenie Wikimedia Slovenská republika, ktoré vzniklo koncom roku 2011 a má na svojom konte viacero úspešných projektov, napríklad súťaží vo fotení alebo písaní článkov.

Niektoré organizácie hnutia wikimédia sa zase špecializujú na určitú tému. Takou je napríklad aj skupina Esperanto a Slobodné Vedomosti, ktorá združuje redaktorov používajúcich medzinárodný jazyk esperanto a je činná aj na Slovensku.

Kontakt pre médiá: https://wikimedia.sk/kontakt